Skip to main content

GRYDERET MED OKSEKØD

(10 – 12 personer eller 6 personer og resten i fryseren)

5 store gulerødder, skrællede og skåret i 2 cm lange stykker
4 stængler bladselleri, skrællede (2 hakkes fint, 2 skæres på skrå i ½ cm tykke skiver)
6 mellemstore kartofler, skrællede og skåret i 4 cm store stykker
1,75 kg oksekød, skåret i 5 cm store stykker (oksebov eller halvt oksebov, halvt inderlår)
Groft salt og friskkværnet sort peber
2 spsk. olie
3 spsk. hvedemel til panering
1 spsk. usaltet smør
2 løg, hakket
4 fed hvidløg, finthakkede
2 spsk. tomatpasta
3 kviste frisk timian eller 1½ tsk. tørret timian
1 1/4 dl rødvin (efter behag)
2 liter okse- eller hønsebouillon
1 spsk. tabasco (efter behag)

Instruktioner

Læg gulerod, bladselleri og kartoffelstykker i en stor skål vand til de skal bruges.
Vend godt med salt og peber i kødet. Opvarm en stegegryde eller en anden tykbundet gryde ved middel til
høj varme. Kom olie i gryden. Arbejd med mindre portioner og vend den første portion kød i mel og kom
den i gryden. Brun kødet på alle sider (ca. 8 – 10 minutter) og læg derefter det brunede kød over på en
tallerken. Gentag processen til alt kødet er brunet og tilsæt om nødvendigt mere olie.

Fjern fedtet, men behold et par spiseskefulde i gryden. Kom smørret i. Tilsæt løg, hvidløg, gulerødder og
den hakkede bladselleri. Steg ved middel til lav varme, til det hele er let brunet (10-12 minutter). Rør
tomatpasta og timian i og steg i yderligere 2 minutter.

Skru op for varmen. Tilsæt vin eller 1 ¼ dl bouillon og rør rundt for at koge gryden af, så du får skrabet de
brune bidder, der sidder fast på bunden, fri. Kom kødet tilbage på panden og tilsæt mere bouillon, der skal
dække kødet (tilsæt om nødvendigt også vand). Bring gryden i kog og skru derefter ned til lav varme, læg
låg på og lad retten simre i 2 timer.

Lad gulerødder, bladselleri og kartoffelstykker dryppe af. Kom den i gryden og kog dem, til de er møre (30-
35 minutter). Tag 4 kartoffelstykker op, mos dem og rør mosen i gryden for at jævne retten en smule. Rør
efter behag tabasco eller anden stærk sauce i. Smag til og tilsæt evt. mere salt. Server varm.
(Frysning: Lad gryderetten køle af og opbevar den i fryseren i lufttæt emballage i op til 3 mdr.)

Velbekomme!