STEGNING AF AND

Instruktioner

Undgå brændte fingre, derfor steges anden dagen før:

Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber. Skær æblerne i både og læg dem i anden sammen med sveskerne. Luk anden med kødnåle. Læg anden med brystet nedad på risten over bradepanden.

Læg indmad og hals i bradepanden og hæld vandet ved. Anden er nu klar til at blive stegt.

Anden sættes i en kold ovn.

Ovnen tændes og indstilles på 160 grader. Efter 45 minutter vendes anden, og den steger videre i ca. 1 time og 15 min. Herefter hældes skyen fra og anden steger videre ved 250° grader i 15 minutter. Til sidst slukkes ovnen, og anden steger nu færdig i 15 minutter på eftervarme.
Kernetemperatur 65°.

Mormors gode råd om stegetid for en and: 1 time pr. kilo.
For at gøre anden klar til opvarmning dagen efter:
Lad den færdigstegte and afkøle. Skær bryststykker, vinger, under- og overlår fra skroget og læg dem i et ovnfast fad smurt med andefedt.

Andens rygstykker lægges i små bunker i det ovnfaste fad og dækkes til med det overskydende skind, som forhindrer, at kødet udtørrer ved opvarmning. Læg æbler og svesker i en bunke ved siden af kødet. Dæk fadet med folie og sæt det i køleskab til næste dag.

Husk også at gemme andefedtet!

Juleaften – genopvarmning i almindelig ovn:
Forvarm ovnen til 180°. Sæt det folie-dækkede fad midt i ovnen og steg i 20 minutter.

Tag kødet ud af ovnen og skru op på 250°. Pensl kødet med andefedt. Læg nu kun folie over æbler og svesker. Sæt fadet midt i den varme ovn i 10 min. til kødet er gennemvarmt og skindet er sprødt.

Ved genopvarmning skal anden have så kort tid som muligt i den varme ovn for at bevare saft og smag. Derfor er ovnen nødt til at være opvarmet. Kernetemperatur 75 grader.

Saucen kan også sagtens laves færdig dagen før og varmes inden servering.

Velbekomme!!